Esra Ezmeci
Akademisyen, Klinik Psikolog & Yazar
Aile Danışmanlığı, odak noktası aile olan bir terapi yöntemidir. Aile içerisindeki kişiler arasında evlilik, ayrılık, boşanma gibi durumlar esnasında ya da anne-baba-çocuk ilişkilerinde birtakım kopukluklar, sorunlar meydana gelebilmektedir. Kişiler arasında yaşanan problemlerin yanında ölüm, kronik hastalık gibi olumsuz durumlar da aile bireylerini aynı şekilde etkileyebilmektedir. Aile Danışmanlığının amacı, aile bireylerinin arasında meydana gelen sorunların ya da etkilendikleri olumsuz durumların üstesinden gelebilmelerinde, sıkıntılarını giderebilmelerinde, daha sağlıklı iletişim kurabilmelerinde onlara yardımcı olmaktır. Aile Danışmanlığı hizmeti ile birlikte aile bireyleri arasındaki iletişim bağları daha da güçlenir ve bu durum yalnızca yaşadıkları sorunlar açısından değil günlük yaşantılarında da birbirlerini daha anlamalarına olanak sağlar.
Aile danışmanlığı eğitimi aile danışmanı olarak meslek icra etmek isteyen kişilerin ilgili mevzuatta belirtilen şartlar dahilinde aldıkları bir eğitimdir. Genel itibariyle aile danışmanlığı kursu açan eğitim kurumları ile üniversiteler tarafından verilmektedir. Aile danışmanlığı eğitimi alan kişiler eğitimleri neticesinde birçok iş imkânı ve fırsatı bulabilmektedir.
Aile danışmanlığı toplumumuzda her geçen gün çok daha ilgi gören bir meslek haline gelmektedir ve aileler tarafından da oldukça sık tercih edilen bir danışmanlık olarak karşımıza çıkmaktadır. Aile danışmanlığı hizmeti veren kurum ve kuruluşlardan alınacak bir hizmetten öncelikli olarak eşler ile yakın aile çevresi faydalanmaktadır. Toplumsal olarak oldukça önem verilen ve toplumun temel taşı olarak tanımladığımız bir husus olan aile konusunda danışmanlık hizmeti vermekte birtakım eğitimlerden geçmeyi ve yeterlilik kazanmayı gerektirmektedir. Aile danışmanı olarak görev yürütecek olan kişilerin kendilerine başvuran ailelerin sorunlarına daha sağlıklı çözüm bulabilmesi için kaliteli eğitim veren kurum ve kuruluşlardan profesyonel eğitim alması gerekmektedir. Peki aile danışmanlığı eğitimi kaç ay sürer? Bu soruya cevap vermeden önce aile danışmanlığı eğitimlerinin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı izniyle 2012 yılında Resmî Gazete’ de yayımlanan “Aile Danışmanlığı Yönetmeliği” içerisinde yer alarak eğitim literatürüne kazandırıldığını belirtmek gerekmektedir. İlgili yönetmelik kapsamında aile danışmanı unvanı kazanmak için 300 saat teorik, 120 saat uygulamalı eğitim ve 30 saati de süpervizyon olmak üzere toplam olarak en az 450 saat eğitim süresi belirlenmiştir.
Aile danışmanlığı sertifikası alınabilmesi için öncelikli olarak bu konuda profesyonel eğitim veren aile danışmanlığı eğitimi sertifika programına kayıt olunması gerekmektedir. Eğitim ilgili yönetmelik ve mevzuat doğrultusunda en az 450 saat olarak belirlenmiştir. Aile danışmanlığı sertifikasına sahip olunabilmesi için eğitimi başarılı olarak tamamlanması da gerekmektedir.
Aile danışmanlığı eğitimi alarak aile danışmanlığı sertifikasına sahip olmak isteyen kişiler genel olarak MEB aile danışmanlığı sertifikası nasıl alınır? sorusuna yanıt aramaktadır. Bu soruya yanıt olarak MEB onaylı aile danışmanlığı sertifikası veren kurumlardan eğitim almanın gerektiğini belirtmek yeterli olacaktır.
Aile danışmanlığı eğitimi daha öncede belirtildiği üzere Aile Danışmanlığı Yönetmeliği kapsamında düzenlenmiştir. İlgili mevzuat kapsamında aile danışmanlığı eğitimi almak ya da aile danışmanlığı sertifikasına sahip olmak birtakım şartları bünyesinde barındırmaktadır. Peki aile danışmanlığı eğitimini kimler alabilir? Bu şartların başında eğitim almak kişilerin mezun oldukları lisans veya yüksek lisans programları gelmektedir. Mevzuatta belirtilen lisans programlarından mezun olan kişiler aile danışmanlığı eğitimi veren kurum ve kuruluşlar aracılığı ile eğitim almaya yetkindir. Aile danışmanlığı eğitimi için mezun olma şartı aranan lisans programları Sosyal Hizmetler, Çocuk Gelişimi, Psikoloji, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik, Hemşirelik, Tıp ve Sosyoloji olarak sıralanmaktadır. Belirtilen lisans programlarından mezun olan herkes aile danışmanlığı sertifika programına kayıt yaptırabilmekte ve aile danışmanlığı sertifikasına sahip olabilmektedir. Bu meslek grupları arasında hemşirelik bölümü için aranan bir diğer kriter de lisans ve yüksek lisans mezunu olunmasıdır. Tıp mezunu olmanın yanında ekstra bir şart aranmamaktadır. Uzman, asistan veya pratisyen olan hekimler aile danışmanlığı eğitimine başvurabilmektedir. Bunun yanında psikolojik danışmanlık ve rehberlik öğretmenleri de başvuru yapabilecek meslek grupları arasında yer almaktadır.
Aile danışmanlığı eğitimi almak isteyen kişilerin merak ettiği hususlardan birisi de “Aile danışmanı ne kadar maaş alır?” olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu husus aile danışmanı olarak görev yapılan kurum ve kuruluşa ya da aile danışmanının kalitesine göre değişkenlik gösterebilmektedir. 2022 yılı için ortalama olarak aile danışmanı maaş ücretleri en düşük 5,500.00 TL ile en yüksek yaptığı iş ve lokasyona bağlı yüksek aralıklarda değiştiği görülmektedir.
Peki bir aile danışmanı ofis açabilir mi? Bu soru da aile danışmanlığı mesleğinde oldukça fazla merak edilen sorular arasında yer almaktadır. Türkiye’de psikolojik danışmanlık hizmeti verebilmek için “Özel aile danışmanlık merkezi” ya da “Klinik psikolog” unvanı ile resmi bir ofis açılması gerekmektedir. Danışmanlık merkezi faaliyetlerine başladıktan sonra danışmanlık hizmetine ihtiyaç duyan aile üyelerinden her birine özel olarak bu hizmet verilmeye başlanabilecektir. Aile danışmanı olarak ofis açmak isteyen aile danışmanlarının ofis açma sürecinin detaylı olarak araştırması gerekmektedir. Bu süreçte hazırlanması gereken evraklardan danışmanlık merkezinin fiziki şartlarının sağlanması ile aile ve sosyal politikalar bakanlığı bünyesinde yer alan ilgili müdürlükler tarafından birtakım kontrollerin yapılması durumu ile karşılaşılmaktadır. Söz konusu süreçler hakkında detaylı bir araştırma yapmak fayda sağlayacaktır.
“Aile danışmanlığı sertifikası alıncı ne olur?” diye soranlar için de aile danışmanlığı sertifikası alan kişilerin aile danışmanı unvanına sahip olacaklarını ve birçok iş imkânı ile fırsatlar tanıyacağını belirtmek yeterli olacaktır.
İlgili mevzuatta yer alan ve yukarıda da detaylı olarak belirtilen lisans programlarından mezun olan herkes aile danışmanlığı eğitimi alabilmektedir. Eğitimi başarı ile tamamlayan herkes aile danışmanı olabilmektedir.
Aile danışmanlığı eğitimini tamamlayarak sertifika alan ve aile danışmanı unvanı kazanan kişiler birçok iş imkanı ve fırsat bulmaktadır. Aile danışmanlığı sertifikasına sahip olanlar kadın ve aile sağlık merkezlerinde, rehabilitasyon merkezlerinde ve aile mahkemelerinde bilirkişi danışmanı olarak iş imkanına sahip olabilmektedir. İlave olarak Çocuk Esirgeme Kurumu ya da Kızılay bünyesinde de iş imkanı bulunmaktadır. Ayrıca bunun yanında mesai saatleri dışında da uzman olarak aile ve sosyal politikalar bakanlığının il merkez müdürlüklerinde çalışma imkanı bulabilmektedir. “Aile danışmanı iş bulabilir mi?” diye soranlar için aile danışmanlığının son zamanlarda oldukça popüler bir meslek olduğu ve her geçen gün popülerliğinin arttığını söylemek yeterince açıklayıcı olacaktır.
Aile danışmanlığı eğitimi almak isteyen ve aile danışmanı olarak mesleklerini icra etmek isteyen kişiler öncelikli olarak bu mesleğin eğitim süreçleri, eğitim süreleri, iş alanları ve sunduğu fırsatlar hakkında araştırma yapmaktadırlar. Aile danışmanlığı sertifikası alanların yorumları da bu konuda araştıran kişilere oldukça yardımcı olmaktadır. Aile danışmanlığı eğitimini daha önce almış ve bu mesleği icra eden kişilerin yorumları olumlu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun en temel nedenlerinden bir tanesi de aile hayatı kapsamında geleneksellikten modern aile yapısına geçiş aşamasında olunması olarak gözlemlenmektedir. Bu geçiş süresinde aile ilişkilerinin en az düzeyde etkilenmesi adına aile danışmanlığı hizmetinden faydalanmak aileler için vazgeçilmez olmaktadır. Modern aile yapısında da düzenli olarak bu hizmetten yararlanılması aile üyeleri açısından oldukça faydalı olmaktadır. Eğitim alan kişilerin yorumlarından çıkarılacak bir diğer husus online olarak verilen eğitimlerin yüz yüze verilen eğitimler kadar faydalı ve etkin olduğu yönündedir. Özellikle pandemi süreci ile hayatımıza giren online eğitim kavramının sürdürülebilirliği ve etkinliği tartışmaya açık bir konu iken bu husustaki yorumların olumlu olması oldukça pozitif bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır.
Aile danışmanlığı sertifikası e-devlet ve MEB onaylı olması alınan eğitimin daha kaliteli olması ve köklü eğitim kurumlarından eğitim alınması adına oldukça önem arz etmektedir. Aile danışmanlığı eğitimi almak isteyen kişilerin özellikle eğitim içerikleri, eğitim süreçleri, eğitim süresi, verilecek sertifikanın e-devlet ya da MEB onaylı olup olmadığı hususlarının detaylı olarak araştırması oldukça önem arz eden bir husustur.
Aile danışmanlığı eğitiminin e-devlet ve MEB onaylı sertifika veren eğitim kurumlarından alınması oldukça faydalı olacaktır. Bunun yanında eğitim içeriği de çok önemlidir. Kaliteli olarak seçkin bir eğitim kurumundan alınacak aile danışmanlığı eğitimi mesleğin icra edilmesinde ve kariyer aşamasında da oldukça sağlıklı bir gelecek sunacaktır. Alınan eğitimin kalitesi aile danışmanlarının karşısına çıkan iş imkanları ve fırsatları da aynı ölçüde artırmaktadır. Aile danışmanlığı eğitimini tamamlayan kişiler aktif olarak mesleklerini icra ederlerken bilgilerinin köreldiğini hissedebilmekte ve tazeleme eğitimine ihtiyaç duyabilmektedir. “Aile danışmanlığı eğitimi nereden alınmalı?” konusunda yapılacak araştırmalarda eğitim kurumunun tazeleme eğitimleri ile ilgili sundukları programların da incelenmesi oldukça faydalı olacaktır. Gerekli araştırma yapılmadan eğitim başvurusunda bulunulması veya eğitim alınması mesleki olarak istenmeyen ya da memnun olunmayan birtakım sonuçlar ile karşılaşılması ile neticelenebilmektedir.
Aile danışmanlığı sertifika programı içerik olarak eğitim veren kurumlara göre değişkenlik gösterebilmektedir. Özellikle eğitim içeriklerinde yapılacak değişiklikler sertifika programının kalitesini ve fiyatını da etkileyebilmektedir. Piyasa şartlarında daha uygun fiyata daha çok eğitim alacak kişiye ulaşmaya çalışan eğitim kurumlarının vermiş oldukları sertifika programlarına eğitim içerikleri detaylı olarak incelenmeden katılım sağlanmamalıdır. Aile danışmanlığı sertifika programı yüz yüze yapılabildiği gibi online olarak da yapılabilmektedir. Özellikle pandemi süreci ile hayatımıza giren online eğitim kavramı birçok alanda olduğu gibi aile danışmanlığı sertifika programında da eğitim kurumları tarafından kullanılmaktadır. Aile danışmanlığı eğitimi almadan önce yapılacak olan araştırma mesleki olarak oldukça önem arz etmektedir.
MEB onaylı aile danışmanlığı sertifikası almak için de belirli birtakım eğitim şartlarına uyulması gereklidir. Öncelikli olarak MEB onaylı sertifika alabilmek için aile danışmanlığı kursu ya da üniversiteler tarafından verilen eğitimlere katılmak gerekmektedir.
“MEB onaylı aile danışmanlığı sertifikası ne işe yarar?” diye soranlar için karşılarına çıkacak iş imkanlarının ve fırsatların çeşitliliğin bahsetmek yeterli olacaktır. Zira alınan eğitimin kalitesinin ne denli önemli olduğu ve sertifikanın daha geniş iş alanlarında kullanılabilirliğinin olması için MEB onaylı olması oldukça önemli bir husustur.
Aile danışmanlığı eğitimi fiyatları da eğitim almak isteyen kişiler tarafından en çok merak edilen konuların başında gelmektedir. Piyasa şartlarında aile danışmanlığı sertifikası ve eğitimi veren eğitim kurumları arasında fiyat eğitim içeriğine ve sertifikanın MEB ya da e-devlet onaylı olup olmadığı kriterine göre değişkenlik göstermektedir. Alınacak eğitimlerin kaliteli olması her zaman tavsiye edilen bir husus olmakla birlikte eğitimlerin MEB ya da e-devlet onaylı eğitim veren kurumların tercih edilmesi çok daha sağlıklı bir tercih olacaktır.
Aile danışmanlığı sertifikasının kimler tarafından alınabildiği yukarıdaki bölümlerde de detaylı olarak değinilen bir husustur. Aile danışmanlığı eğitimi ve sertifikasını alabilmek için ilgili mevzuat kapsamında belirlenen lisans programlarından mezun olmak gerekmektedir. Bu lisans programlarından mezun olan herkes eğitimi başarı ile tamamlaması durumunda sertifika almaya ve aile danışmanı unvanı kazanmaya hak sahibi olacaktır.
Aile danışmanlığı sertifikası 2022-2023 eğitim döneminde de oldukça ilgi gören bir sertifika programı olarak karşımıza çıkmaktadır. Aile danışmanlığı eğitimi ve sertifikası almak isteyen kişilerin mevcudu her geçen gün artmakla birlikte aile danışmanlığı hizmetinden faydalanmak isteyen ailelerin sayısı da her geçen gün hatırı sayılır bir oranda artış göstermektedir.
Bu eğitime katılacağım için çok şanslıyım ve şimdi de çok heyecanlıyım.😍💐
Eğitimin takvimini ve eğitimin saatlerini öğrenebilirmiyim?
Fiyatı ne kadar?
Merhaba numaranızı bırakmanız durumunda size eğitim danışmanlarımız mutlaka dönüş yapacaktır ya da +0542 378 96 25 numarasından egıtım danışmanlarımıza ulaşabilirsiniz 🙏
Merhaba numaranızı bırakmanız durumunda size eğitim danışmanlarımız mutlaka dönüş yapacaktır ya da +0542 378 96 25 numarasından egıtım danışmanlarımıza ulaşabilirsiniz 🙏
Ücret bilgisi alabilir miyim?
Seviyorum Esra hanımı
Fiyat bilgisi alabilirmiyim
Eğitim hakkinda fiyat bilgisi alabilirmiyim
Merhabalar Funda Hanım, eğitimlerimiz hakkında detaylı bilgilendirmeyi eğitim danışmanlarımız sağlamaktadır. Dilerseniz numaranızı bırakmanız durumunda yönlendirme sağlayabiliriz veya bizlere +905423789625 numarasından da ulaşım sağlayabilirsiniz
Merhabalar Sude Hanım, eğitimlerimiz hakkında detaylı bilgilendirmeyi eğitim danışmanlarımız sağlamaktadır. Dilerseniz numaranızı bırakmanız durumunda yönlendirme sağlayabiliriz veya bizlere +905423789625 numarasından da ulaşım sağlayabilirsiniz
Merhabalar Havva Hanım, Dilerseniz numaranızı bırakmanız durumunda detaylı bilgi için eğitim danışmanlarımıza yönlendirme sağlayabiliriz veya bizlere +905423789625 numarasından da ulaşım sağlayabilirsiniz
Merhaba, Eğitim ve fiyat bilgisi alabilir miyim lütfen teşekkür ederim.Tlf.0049/17643669963
Merhabalar Adile Hanım, dilerseniz eğitim hakkında detaylı bilgilendirme için +90 542 378 9625 numaralı telefondan bizlere ulaşabilirsiniz.
Daha detaylı Bilgi alabilir miyim?
Merhabalar Berna Hanım detaylı bilgilendirme için +90 542 378 9625 numaralı telefondan bizlere ulaşabilirsiniz