Bilişsel davranışçı terapi (BDT) ruh sağlığını geliştirmek amacıyla yapılan bir psikososyal müdahaledir. BDT bireye fayda sağlamayan bilişsel bozulmalara (düşünceler, inançlar ve tutumlar gibi) odaklanır ve bunları değiştirmeye çalışır.Bireyin duygusal denge haline gelmesini ve kendi günlük yaşamsal problemlerini çözebilmesi için kişisel başa çıkma stratejileri geliştirmesini sağlamayı hedefler. Yöntem depresyon tedavisinde kullanılmak için tasarlanmış olsa da günümüzde anksiyete dahil birçok ruh sağlığı bozukluğunda kullanılmak üzere geliştirilmiştir.
BDT bilişsel ve davranışçı psikoterapilerin kanıta dayalı teknik ve stratejilerini birlikte kullanarak psikoterapileri tedavi etmektedir.
Bilişsel davranışçı terapi “problem odaklı” ve “hareket merkezli” bir psikoterapi yöntemidir. Tanımlanmış bozukluğun sebep olduğu spesifik problemlere odaklanılır ve bunları ortadan kaldırmaya çalışılır. Terapistin görevi bireyin problemine yönelik semptomları azaltmasını sağlayacak etkili stratejiler geliştirmesine yardım etmektir.
Bilişsel Davranışçı Terapi BDT olarak kısaltılmaktadır. Psikolojik kökenli tüm rahatsızlıklarının belirli bir düzeye kadar davranış ve duygu kontrolünün ele alınması diye en kolay anlatımı olmaktadır. Çünkü konu insan olunca özellikle psikoloji alanında alt başlık ve kapsama genişliği artmaktadır.
Anksiyete, depresyon gibi tüm bu türlerin ruh sağlığındaki etkilerini en aza indirmek için yapılan çalışmalarıdır. Bilişsel ve davranışçı terapilerin en önemli konusu alınan desteğin yararını görmektir. Karşıdaki kişinin profesyonel anlamda size samimiyetle birlikte güven sunması önem arz etmektedir.
Öncelikle otomatik düşünce dediğimiz alt yapımız ile bir anda istemsiz olarak çıkan düşünceler sebebi ile yaşadığımız anlık durumlar bulunmaktadır. Bilişsel ve davranışçı terapilerin kökü istenmeden sizleri huzursuz eden veya yargılayıp, yargılanmanıza sebep olan düşünceleri uzaklaştırmak amacına iyi bir başlangıçtır. Terapide terapist ve danışan ile birlikte genel olarak yaşanan sorunun derinlerine inerek en temelden bu sorununun nedenine, ne zaman, niye oluştuğunun sorularına cevap bulu dışardan bir gözlem ile objektif yaklaşarak fark edilmesidir. Bu yaşanılan sorunun temel inanç denilen öğretilerle bağdaştırıp bunlardan kaçınmayı sağlamak amaçlanmaktadır. Duygu ve davranışlar ilişkisi önce duygularımız oluşur ve sonucunda belirli davranışlara şekillenmektedir. Duygularımızı irdelemek anlamak bu sebeple önemlidir. Duygularıyla hareket eden varlıklarız. Terapi bunları keşfetmek konuşmak adına sakin e rahat bir ortamda yapılmalıdır. Danışan tüm rahatlığıyla anda kalarak terapide olmalıdır. Terapist sürece hakim ve güven vermesi danışanın daha çok rahatlaması için önemlidir.
Başat sağlık alt temelli olduğundan bu dalda hizmet veren doktorla, Psikologlar, Psikoloji uzmanlar, PDR açılım olarak psikolojik danışmanlık ve rehberlik uzmanları, psikiyatri uzmanları ve asistanları, psikiyatri ve nöroloji hemşireleri, sosyal hizmet uzmanları BDT eğitimini tamamlamış kişilerden alınabilir. Kurumumuzda Bilişsel davranışcı terapi eğitimini uzman eğitimcilerimizden alabilirsiniz.
Bilişselvedavranışçıterapilerin verilmesi adına gerekli olan eğitimdir. Bu eğitim sayesinde konuya hakimlik ve profesyonellik anlamında en ince ayrıntılarına kadar öğrenilip, danışanlarla sağlıklı bir temel üzerinde ilerlenebilir. Eğitim içeriği olarak kurumumuz bazında teorik kısım ve simülasyon eşliğinde belirlenmektedir. Örnek olarak nüks önleme stratejileri bu eğitimde verilmektedir. Hangi durumlarda nasıl ilerlenmesi gerektiği aktarılmaktadır.
Bu alanda özel bir yapı açılarak belirli üniversitelerin onayı ile veren kuruluşlar, yine aynı şekilde E-devlet onaylı da yapanlar mevcuttur. Kişi bazlı klinik özelinde verilebilmektedir. Kurumuzda eğitimimiz seçkin kuruluşların onayı ile eğitim sonucunda sertifika verilmektedir. Tabi burada eğitimi aldığınız kurumun niteliği önemlidir. Sizlere eğitim sundukları öğretiler dikkatle incelenmelidir.
Eğitiminizi tamamlandıktan sonra hangi kurum aracılığında alındıysa kurulun sizlere genel olarak onaylı ve sorgulanabilir sertifika vermektedir. Sertifikanız bu eğitimi başarılı bir şekilde tamamlamış olduğunuzu ve bu yetkinliğe sahip olduğunuzu gösteren somut belgenizdir. Bu sertifika ile bu alanda gelişim sağlayabilir. Danışan portföyünüzü artırabilir ve bu belgeyi isteyen kurumlarda iş başvurularında sunabilirsiniz. BDT eğitimizi ayrıca kendinize de bir yatırım olacaktır.
Eğitim sürecinde bu eğitimi almak isteyen kişiler tabi eğitim fiyatlarını araştırmaktadır. Öncelik olarak eğitimin içeriği verilen sertifika özellikleri ele alınarak bir araştırma sağlanabilir.
Genel anlamda hizmet veren kurum ve kuruluşlarda içerik, saat gibi özelliklere bağlı değişkenlik gösterebilmektedir. Bilişsel davranışçı terapi eğitimi psikoloji alanında önemli bir eğitim olduğundan burada eğitimi almak isteyen kişiler önceliğini eğitim içeriğine, kalitesine, eğitimi veren kadronun yetkinliğine bağlı değerlendirmelidir.
Burada öncelikle Ruh sağlığında sorun yaşayanlar aslında bu terapiye gidebilir. Sosyal anksiyete bozukluğu, yaygın görülen anksiyete türleri, yeme bozuklukları yaşayanlar, obsesif kompulsif bozukluk ve panik bozukluk türleri olarak yaşam kalitemizi düşüren bu rahatsızlıklar için uygulanabilir. Bunlara ek olarak belirli olaylar yaşadıktan sonra sıkça karşılaşılan travma sonrası stres bozukluğu sorunu içinde görüşme sağlanılabilir. Terapi alt yapılı olduğundan bu süreç kendini yaşam kalitesini artırmak adına yapılmasında bir sakınca bulunmamaktadır.
Bilişsel ve davranışçı terapi yönetimi yapılan ve incelenene sonuçlara göre konuya açıklık getirme ve derinliğe inme açısından kesinlikle fayda göstermektedir. Her danışana ayrı uygulanan özel teknikler sayesinde bire bir çalışma ve gözlemleme olanağı sunduğundan her durum kendi açısından değerlendirilmektedir.
Bilişselvedavranışçıtekniklere verilen geri bildirimlerde kişi bazlı fark göstermesine rağmen en büyük ortak nokta bu terapi tekniği sayesinde danışanlar daha farklı bir bakış açısına sahip olmaktadır.
Bilinçaltı olarak direkt hissedilen otomatik düşüncelerin daha frenlenmesi, duygu ve düşünceleri sindirmek açısından büyük fark hissedilmektedir. Yeme bozuklukları sorunun spesifik olarak ele adlığımızda bazı soru kalıpları karşımıza çıkmaktadır. Neden yemek yemek istiyorsun, şu an ne hissediyorsun, gerçekten aç mısın olarak bu soru kalıpları uzamaktadır. Buradaki asıl amaç bazı duyguları bastırmak için mi yiyoruz yoksa acıktığımız için mi? Burada sorulan ya olması gerekenden fazla ya da az yemek yenilen zaman kastedilmektedir.
Üzüntü duygusuna kapıldığında hemen bir çikolata veya tatlı yeme ihtiyacı hissederiz. Daha yeni sofradan kalksak bile bu duygu devam ediyor ve özellikle yüzleşmek istenmiyorsa bu durumda az yemek veya çok yemek gibi durumlarla yeme bozukluğu yaşanmaktadır. Yemek yenilen zaman gelen pişmanlık hissi gibi bu durumların öncesi ve sonrası ele alınmalıdır. Bu eğitimle bu farklılığınız artacaktır. Bu konuda terapi alan insanlar bu süreçte kendilerini daha iyi tanıyacaktır. Duygu ve düşünce durumunun hareketlerine nasıl yansıdığının bilincinde olacaktır.
Bilişsel davranışçı terapi kesinlikle sizlere kendinizi artık farklı bir gözle görerek, kendinizi anlama ve yönetme beceresi sağlayacaktır.