Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme genel müdürlüğünce hazırlanan İşaret dili kurs programının teorik eğitimlerini uzaktan öğrenim yöntemiyle internet üzerinden yapılmasını kapsamaktadır. Engelleri ortadan kaldırmak, toplumsal farkındalık yaratmak; işitme engellilerin en büyük sorunu olan iletişim için kullanmak zorunda oldukları Türk İşaret Dili’nin (TİD) yaygınlaştırılması ve bu konudaki mağduriyetin asgari seviyeye indirilmesi amacı ile bu eğitim programı başlatılmıştır.
Sessiz dünyalarına renk katmanın yanında, diğer insanlarla birlikte tüm evrensel ve anayasal haklarına, olabildiğince yüksek oranda erişmek ancak o zaman mümkün olabilecek ve sosyal statülerine ancak bu imkan dahilinde sahip olabileceklerdir.
Ülkemizde yaşayan engelliler arasında büyük kısmı oluşturan dört milyonun üzerindeki duyma ve konuşma yeteneğinden yoksun işitme engellinin sesi olmak ve onlarla birlikte yaşayan ailesi, dostları, ekonomik ve soysal çevresinin sorunlarını çözmek ancak Türk İşaret Dili’nin öğrenilmesi ile mümkün olabilecektir.
İşitme engelli kişilerin hayatını kolaylaştırmak ve iletişimleri için tüm engelleri kaldırmak alınacak bu sertifikayla mümkün olacaktır. İşaret dili eğitimini alan tüm kursiyerler ilgili kurslara başvuru yaparak tüm şartları detaylı bir şekilde konuşur. Sonrasında kursiyer olarak eğitimlere katılan kişiler işaret dilinin tüm boyutlarını öğrenerek değerlendirmeye tabii tutulurlar. Kurslara başvurular esnasında belirtilen tutar ise bankaya yatırılarak, ders programı uzman eğitmenler tarafından hazırlanarak sunulur. İşaret dili eğitimi için özel ders saatlerine bağlı kalarak belirli bir program doğrultusunda kurslar bitirilir. Sonuç olarak başarılı olan kursiyerler işaret dili eğitmenliği ve öğretici tercümanlığı sertifikası verilir.